în zona
preţ max. (€)
id ofertă

Banat

Ocupa partea de vest a tarii, la granita cu Ungaria, intre Valea Dunarii in sud, si granita cu Ucraina in nord; se suprapune judetelor Caras- Severin, Timis, Arad, Bihor, Oradea, Satu Mare. Zona muntoasa cuprinde partea cea mai inalta a Muntilor Bihor, Muntii Vladeasa, Codru Moma, Padurea Craiului si Muntii Plopis. Muntii Bihor reprezinta o zona turistica deosebit de interesanta, atat pentru drumetii cat si pentru alpinism. Aici se intalnesc cascade ametitoare - Cascada Iedutului, Cascada Moara Dracului, avenele din Cetatile Ponorului, vai adanci si chei cu pereti abrupti (Valea Galbena, izvoarele Somesului Cald), pesteri - pestera Focu Viu (al doilea ghetar ca marime din tara noastra dupa Scarisoara). In Muntii Padurea Craiului, gasim pestera Vantului - cea mai lunga de la noi din tara si pestera Meziad.


Aproximativ trei milioane de locuitori populeaza aceasta zona, la o suprafata de circa 37.000km2. Timisoara este unul dintre cele mai mari orase din tara, cu peste 330.000 locuitori fiind al patrulea oras al tarii; pe langa romani, care sunt majoritari, in zona Banatului se mai intalnesc svabi, colonizati aici prin secolele XVII- XVIII- din Germania, maghiari si slovaci.

Principalele atractii turistice sunt: Muzeul Banatului - Timisoara, gazduit de Castelul Huniade - construit de Iancu de Hunedoara intre 1443- 1447 pe locul unui vechi castel ridicat de Carol Robert de Anjou; este considerat cel mai vechi monument al Timisoarei. Muzeul Satului Banatean - Timisoara, fara sa fie nevoie sa calatoresti prin satele Banatului, in cateva ore puteti vedea tot ceea ce este caracteristic civilizatiei si culturii traditionale banatene. Casa cu pom de fier - Timisoara; intr-o nisa a sa se afla un pom prins intr-un cerc metalic, pom in care calfele ce-si terminau stagiul in cadrul breslelor obisnuiau sa bata un cui. 
Monumentul Sfintei Treimi - Timisoara, situat in fata Domului; a fost sculptat, in stil baroc, la Viena, intre 1739 si 1740 si adus la Timisoara pe canalul Bega. Ridicarea ei se datoreaza consilierului orasului, Deschan, pentru a multumi lui Dumnezeu ca s-a sfarsit epidemia de ciuma care lovi Timisoara in 1738. 

Monumentul Victoriei - Timisoara, a fost daruit orasului de imparatul Frantz Iosef in 1853, pentru a multumi armatei care i-a fost fidela la revolutia din 1848. Catedrala Romano-Catolica (Domul) - Timisoara, construit dupa planurile arhitectului Iosif Emanuel Fischer von Erlach, fiul lui Johan Bernhard Fischer von Erlach - cel care a construit palatul imperial Schonbrunn din Viena. Domul este cea mai valoroasa opera din Timisoara, apartinand stilului baroc. Acustica Domului este excelenta, acesta fiind des folosit pentru concerte si inregistrari. Catedrala Mitropolitana - Timisoara, construita intre 1936-1946, cu elemente preluate de la stilul bizantin si moldovenesc. 

Muzeul de Etnografie si Istorie - Caransebes, cu exponate din orizontul local si regional. Muzeul locomotivelor cu abur - Resita, poseda prima locomotiva fabricata aici in 1872. Casa memoriala Traian Vuia - Traian Vuia, 21 km de Lugoj, locul natal al aviatorului si inventatorului roman (1872-1953). Palatul Cultural - Arad, (1913), stil eclectic; adaposteste Biblioteca Municipala, Muzeul Judetean si Filarmonica. 

Teatrul Vechi - Arad, cel mai vechi teatru din Transilvania. Cetatea Oradei - Judetul Bihor, cel mai insemnat monument de arhitectura populara din vestul tarii; a fost distrusa de tatari in 1241. Catedrala Romano-Catolica - Oradea, (1752-1780), cea mai mare biserica in stil baroc din Romania. Biserica ortodoxa "cu luna" - Oradea, (1784-1790), sub orologiul din turnul bisericii se afla o sfera care, in rotirea sa, arata toate fazele Lunii. Muzeul Tarii Crisurilor - Oradea, copie a Palatului Belvedere din Viena. Muzeul Tarii Oasului - Negresti Oas (judetul Satu Mare), cu o frumoasa colectie de port osenesc. Biserica din lemn - Corund (judetul Satu Mare), construita in 1723, cea mai frumoasa din regiune.