în zona
preţ max. (€)
id ofertă

Bucovina

In partea de nord a Romaniei, in nord vestul zonei turistice Moldova, pe malul drept al raului Suceava. Cea mai mare parte a Bucovinei este ocupata de munti si dealuri cu foarte multa vegetatie. Bucovina se suprapune in totalitate judetului Suceava, limita istorica, intre Imperiul Austro- ungar si Moldova fiind valea Sucevei. Conditiile climatice sunt favorabile practicarii turismului in tot timpul anului; zapezile abundente ce cad iarna in spatiul montan sunt favorabile practicarii sporturilor de iarna. Populatia este de 710.000 loc la o suprafata de 8553km2 (3,6% din suprafata Romaniei), fiind din acest punct de vedere, al doilea judet al tarii (ca marime), dupa Timis. Populatia majoritara este alcatuita din romani, alaturi de acestia intalnindu-se si poloni, ucraineni, lipoveni, nemti, evrei.

 Cu siguranta, intre atractiile turistice ale Bucovinei, un loc principal il ocupa manastirile, adevarate capodopere ale artei bisericesti din perioada feudala. In imediata apropiere a Sucevei (la 12 km de oras) se afla manastirea Dragomirna, ctitorie a mitropolitului Anastasie Crimca (1602), cu incinta fortificata; situata pe malul unui iaz, la marginea padurii, manastirea ofera si loc de popas peste noapte. 
Manastirea Voronet, Capela Sixtina a Orientului se afla la 39 km de Suceava, urmand E571 dinspre Suceava spre Vatra Dornei, la iesirea din Gura Humorului. Ctitorita in 1488, in timpul domniei lui Stefan cel Mare, acest giuvaier al Bucovinei impresioneaza turistii prin albastrul de Voronet. Inca nu s-au descoperit pana astazi ingredientele care stau la baza realizarii acestei culori; se presupune ca in acest amestec s-a adaugat branza, produs existent din belsug in zona Bucovinei si a carei grasime a contribuit la pastrarea culorii originale; astfel, ploaia nu a reusit sa spele aceasta culoare. 

Manastirea Humorului (6km de Gura Humorului, 41 km de Suceava), face parte, alaturi de Manastirea Dragomirna, din categoria lacaselor de cult boieresti, fiind construita de logofatul Teodor Bubuiog, in 1530, ajutorul lui Petru Rares. Manastirea Moldovita (94 km de Suceava, 36 km de Gura Humorului, ctitorita de domnitorul Petru Rares (fiul lui Stefan cel Mare), in 1532; este cea mai mare dintre bisericile ridicate in perioada de inflorire a stilului moldovenesc. Manastirea Sucevita, 52 km de Suceava, este ultima dintre manastirile cu picturi exterioare (fiind construita in sec. XIV- lea); este considerata, astfel, testamentul artei medievale romanesti; manastirea este fortificata, iar culoarea dominanta este verdele. 

Manastirea Putna, a fost zidita in timpul domniei lui Stefan cel Mare din dorinta de a multumi lui Dumnezeu pentru victoria obtinuta impotriva turcilor (1465). Se spune ca pentru alegerea locului Stefan cel Mare a urcat pe Dealul Crucii (situat in apropiere), de unde a tras cu arcul; locul unde a cazut sageata a fost ales pentru construirea acestei bijuterii, destinata a fi necropola a familiei domnitorului si a urmasilor sai, pana la Petru Rares; in apropiere (1,5km de Putna) se afla chilia sihastrului Daniil (sec. XV), sfatuitorul domnitorului Stefan cel Mare. Manastirea Bogdana - Radauti (40 km de Suceava) este cea mai veche biserica din Moldova (1365), ctitorie a voievodului Bogdan I; aici se afla mormintele primilor domnitori ai Moldovei. 

Cetatea de Scaun (sec. XV), ctitorie a domnitorilor Musatini, situata pe un promontoriu ce domina intreaga vale, cetatea nu a putut fi cucerita niciodata. Astazi pot fi admirate masivele ziduri exterioare, parti din turnuri, precum si ruine ale constructiilor interioare, ce pastreaza, poate, amintirea tradarii ce a dus la distrugerea acestei cetati. Hanul Domnesc (sec. XVII), situat in plin centrul Sucevei (in spatele Casei de Cultura), a reprezentat de- a lungul timpului locul de intalnire si de petrecere a fiilor de domni intorsi de la vanatoare din codrii Sucevei; tot in acelasi scop, poposea aici si Frantz Iosef, imparatul Austro-Ungariei; in prezent, cladirea adaposteste Muzeul de Etnografie si Arta populara. 
Muzeul de Istorie al Bucovinei pastreaza documente si exponate ce povestesc istoria acestor pamanturi; de fapt, in fiecare colt al orasului exista urme ce vorbesc despre tragediile si bucuriile Cetatii Sucevei.