în zona
preţ max. (€)
id ofertă

Crişana

Crisana este o zona din partea de vest a Romaniei ce cuprinde judetul Bihor si cea mai mare parte a judetului Arad si are capitala tradiţională la Oradea care este si resedinta Judetului Bihor. Daca sunteti interesati de atractiile naturale puteti vizita complexul de pesteri de la Hoanca Coului, renumita Pestera a Ursilor in apropierea localitatii Chiscau sau Pestera Unguru Mare localizata pe versantul nordic al muncilor Padurea Craiului si pe malul stang al Crisului Repede. 

Mai puteti vedea Lacul Lesu, un lac de acumulare situate langa localitatea Lesu pe Valea Iadului. O alta atractie este reprezentata de Izvorul Minunilor, din localitatea Stana de Vale, despre apa caruia se spune ca are efect tamaduitor fiind una dintre cele mai pure si apreciate ape de izvor din tara noastra. In aporpiere de Stana de Vale se afla si doua cascade. Valul Miresei care se afla la altitudinea de 1.000 metri, avand o inaltime de 30 metri si doua trepte.

Cascada Iadolina se afla la aproximativ 6 km de coada lacului Lesu, pe partea stânga a drumului Lacul Leşu - Stâna de Vale, sub nivelul şoselei. Frumoasa cădere de apă în mai multe trepte atrage anual mii de turişti. 

Dintre atractiile culturale si istorice fac parte: Cetatea Soimos care se află pe malul drept al Mureşului, vizavi de Lipova şi deasupra satului cu acelaşi nume, pe dealul Cioaca Tăutului. A fost construită după primele invazii ale tătarilor  în zonă şi este atestată documentar din anul 1278.

Cetatea Siria. Deasupra Siriei se vad si acum ruinele cetatii feudale, ridicata probabil in secolul al XIII-lea. Se pare ca partea cea mai veche a fost donjon-ul, restul zidurilor adaugandu-i-se treptat pana in sec. XVI. Sub dealul cetatii se poate vizita castelul Bohus, construit in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Castelul consta dintr-un singur corp de cladiri cu 30 de camera. Toate acestea fac parte din sistemul cetatilor medievale ale Aradului.

Nu lipsesc nici manastirile, una din cele mai mari fiind Manastirea Sfanta Maria Radna de la Lipova. Inceputurile manastirii dateaza din jurul anului 1551, fiind intemeiata de calugarii franciscani veniti din Bosnia. Actuala biserica, inceputa in 1756 si terminata integral in 1782, este dominata atat in interior, cat si in exterior de stilul baroc. In 1911 ambele turnuri ale bisericii au fost inaltate cu 31 m in actuala forma.

Manastirea Hodos - Bodrog, cea mai veche asezare monastica din tara noastra, cu viata monahala neîntrerupta.Actuala manastire, la numai 15 km nord de Arad, pe cursul inferior al Muresului, dupa traditie, ar fi o continuare a alteia mai vechi din Cenad (pe Mures) de la inceputul secolului XI.

In Oradea puteti vizita Muzeul Tarii Crisurilor care este gazduit in fostul palat episcopal, sectia de istorie sunt expuse elemente de arheologie ce dateaza din paleolitic, ca de exemplu : tezaurul de monede celtice si dacice, canile romano-bizantine din argint aurit; colectia de istorie: piese de argintarie; Palatul Vulturului Negru din Oradea este o constructie realizata intre anii 1907-1909 pe amplasamentul vechiului han Vulturul.

Castelul de la Poiana Florilor (manastire de maici in prezent) a fost construit intre 1891-1894 pe creasta muntilor Rez (Plopis).