în zona
preţ max. (€)
id ofertă

Maramureş

Maramuresul se afla in extremitatea nord- vestica a Romaniei, la granita cu Ucraina; altitudinile variaza intre 200m in zonele joase si 2300m in zona montana (ce ocupa 43% din teritoriu) si care ofera o vasta panorama asupra intinsei depresiuni maramuresene.

Climatul temperat- continental, cu diferentieri in functie de diversitatea formelor de relief; conditiile climatice favorabile permit vizitarea zonei in tot timpul anului, statiunea turistica Borsa fiind renumita pentru practicarea sporturilor de iarna.

Principalele atractii turistice sunt: Muzeul Maramuresului - Sighetul Marmatiei, unde puteti admira elemente ale portului popular si de arhitectura populara, masti populare, icoane, etc. Muzeul Mineralogic Baia Mare - in casa Iancu de Hunedoara (cladire din secolul al XV- lea), unde puteti admira impresionante flori de mina. Muzeul Judetean Baia Mare - adapostit in cladirea Monetariei (1734-1738), cu exponate apartinand regiunii nord-transilvane. Bastionul Macelarilor Baia Mare, construit in 1347; se spune ca de aici s-a tras glontul ce l-a ucis pe vestitul haiduc Pintea Viteazul. 

Bisericile din lemn, unice in lume, raspandite in fiecare sat maramuresan, constituie expresia cea mai vie a maiestriei artistice a oamenilor locului. La Surdesti se afla biserica de lemn cu cel mai inalt turn (54m inaltime). Cea mai veche biserica de lemn din lume ridicata in 1364 se gaseste in satul Ieud, suferind de-a lungul timpului numeroase restaurari; in podul acesteia s-a descoperit cea mai veche carte in limba romana- Codicele de la Ieud. Cea mai inalta constructie de lemn din Europa este biserica manastirii de maici din Barsana, a carei turla se inalta la 62m. 
Cimitirul Vesel Sapanta (18 km de Sighetul Marmatiei), un adevarat muzeu in aer liber; ideea mesterului popular Stan Patras de a eterniza, prin texte pline de umor ipostaze din viata locuitorilor va va deconecta cu siguranta. 

Daca sunteti amatori de plimbari montane, va recomandam cateva trasee turistice: 
Traseul turistic ce se desfasoara in lungul Vaii Vaserului - afluient al Viseului, ce strabate, pe o distanta de 40 km Maramuresul. Traseul se desfasoara intre Viseul de Sus-Valea Vaserului-Comanu (43,5km), Valea Vaserului fiind insotita de o cale ferata construita in 1933. Imbarcati in mini vagoane, veti parcurge, timp de 4-5 ore traseul, adesea involburat si stancos al vaii, fiecare halta fiind, de fapt, si puncte de plecare spre culmile Muntilor Maramuresului. 

In Muntii Rodnei va recomandam traseele: 
Complex turistic Borsa - Valea Fantana - Cascada Cailor (cu o cadere de apa de 40 m) - Poiana Stiol (punct de belvedere, cu largi perspective catre Muntii Maramuresului) - Saua Prislop - hanul Prislop (4-5 ore, traseu marcat cu triunghi rosu; nu se recomanda pe timp de iarna). 
Orasul Borsa - statia Meteorologica Iezer - lacul iezer - Vf. Pietrosul (2303m) - Vf. Rebra (2225m) - Vf. Buhaiescu Mare (2119m) - (5 ore, traseu marcat cu banda albastra, nerecomandat pe timp de iarna); urmand acest traseu, atingeti cel mai inalt varf al Carpatilor Orientali - Vf. Pietrosul Rodnei si lacul glaciar Iezer, intersectand culmea alpina a Muntilor Rodnei (traseu marcat cu banda rosie, ce se desfasoara, de la vest la est, cu o lungime de 70km); traseul se continua, odata cu traversarea acestei culmi, pana la Sangiorz-Bai, traversand, astfel, de la nord la sud, masivul (in circa 12 ore, traseu nerecomandat pe timpul iernii).