în zona
preţ max. (€)
id ofertă

Oltenia

Ocupa partea sud-vestica a Romaniei; se suprapune peste judetele Dolj, Gorj, Olt, Valcea, Mehedinti. Cea mai mare parte a zonei este ocupata de campie - subunitati ale Campiei Romane, intre aceste doua mari unitati geografice interpunandu-se o zona deluroasa si de podis (Subcarpatii si Piemontul Getic si Podisul Mehedinti). 

Atractii Turistice: Casa Baniei – Craiova (sec.18) - construita la initiativa domnitorului C-tin Brancoveanu, adaposteste in prezent Sectia de Etnografie si Arta populara a Muzeului Olteniei. Casa Glogoveanu - Craiova, frumos edificiu din secolul 18, in care a locuit o perioada si Tudor Vladimirescu. Gradina Botanica - Craiova, amenajata in 1955 (15ha), cu exponate din flora Olteniei, cea italiana si chinezeasca. Muzeul de Arta - Craiova, in Palatul lui Dinu Mihail (1867). Manastirea Bucovat (5 km vest de Craiova pe DN55), monument de arhitectura de mare valoare, construit in 1506-1512, detine o cronica rurala unicat in Tara Romaneasca. 

Manastirea Tismana - Tismana (10 km de Hobita) - unul dintre cele mai vestite si mai vechi monumente istorice si de arhitectura feudala romaneasca; a fost inaltata intre 1375-1378 de Vlaicu Voda Basarab. Manastirea Polovragi (60 km de Tg.Jiu) - ctitorita in 1505. Casa memoriala C-tin.Brancusi - Hobita (29 km de Tg.Jiu) - sunt expuse obiecte ce au apartinut celebrului sculptor (1876-1957). Ansamblul sculptural C-tin.Brancusi - Tg.Jiu - compus din 5 capodopere: Poarta Sarutului, Aleea Scaunelor, Masa Tacerii (toate acestea situate in parcul central), Coloana Infinitului si Masa Festiva (in Parcul Tineretului); cel mai important obiectiv al orasului.

Muzeul Judetean: Tg.Jiu, cu o sectie de istorie in care pot fi admirate piese arheologice si istorice (un monument celtic) si una de etnografie si arta populara. Casa memoriala Tudor Vladimirescu - Vladimir, unde s-a nascut in 1780 conducatorul revolutiei de la 1821. Cula Cornoiu - Curtisoara (10 km de Tg.Jiu), monument istoric datand din 1745. Defileul Jiului - unul dintre cele mai spectaculoase defilee din Carpati, o poarta intre Transilvania si Oltenia. Cheile Oltetului - 2 km lungime - un peisaj atragator, rezervatie floristica. Cheile Sohodolului - (10 km in M-tii Valcan), o adevarata provocare pentru alpinisti. 

Cheile Corcoaia (40 km amonte de Baile Herculane) - pe cursul superior al Cernei, rezervatie biologica. 
Pestera Muierilor (langa Baia de Fier), complet electrificata; rezervatie arheologica; locuita in paleoliticul mijlociu. Pestera Polovragi - in cheile Oltetului, cu galerii ce formeaza un adevarat labirint. Podul lui Traian - Drobeta Turnu Severin - construit peste Dunare din ordinul Imparatului Traian; a inlesnit trecerea romanilor in vederea cuceririi Daciei. Au ramas doar picioarele de la cele doua maluri ale fluviului. 

Ruinele castrului roman Drobeta Turnu Severin - langa podul lui Traian. Muzeul Portile de Fier - Drobeta Turnu Severin - cu colectii de istorie, stiinte ale naturii, arta populara locala. Podul natural - Ponoare (5 km sud-vest de Baia de Arama) unic la noi in tara. Manastirea Vodita - Drobeta Turnu Severin (1364-1370). Pestera Topolnita (31 km la nord de Drobeta Turnu Severin) - langa localitatea Ciresei; una din cele mai mari pesteri din Romania. Defileul Dunarii - clisura Cazanelor (o succesiune de largiri si ingustari). Episcopia Ramnicului si a Argesului - Ramnicu Valcea, ansamblu arhitectonic apartinand sec.17-18, ce pastreaza picturi de Gh.Tatarascu. Ocnele Mari - statiune balneoclimaterica. 

Defileul Oltului - de la Cozia pana la Turnu Rosu (jud. Sibiu). Manastirea Horezu - Romanii de Jos (6 km de Horezu), ridicata de C-tin.Brancoveanu. Manastirea Bistrita (6 km la nord de Costesti); in apropiere se afla Cheile Bistritei - cele mai inguste chei din Romania.